Photoshop - stacking lights


     Често след като съм заснел кадри за timelapse съм се чудел как да съединя кадрите, така че да се добавят светлините от преминаващите коли. Благодарение на Photoschool.bg, най-после получих отговора, който ми убягваше след много търсения в мрежата.
     Използвайки Photoshop(или друга програма работеща с layers, но при други не съм запознат с процедурата), избираме файловете, които искаме от File -> Scripts -> Load Files into Stacks. От прозореца, който ще се появи избираме броя на файловете и след като се заредят натискаме Ok и изчакваме да се заредят. 
     Следващите две стъпки са в случай, че кадрите са от дрон или има разместване в картината по някаква причина. Това е нужно за да е еднакъв "фона" на крайната снимка,а при снимане с дрон се получава леко разместване, но при снимане със статив, този проблем го няма. Когато програмата е готова със зареждането на словете, ги избираме всички и от меню Edit избираме Auto-Align Layers. С тази функция, снимките ще се наместят така че да няма разминавания(или поне големи такива). Предупреждавам, че тази функция отнема доста време, особено ако заредите повече изображения. При мен отне 1 минута за 25 снимки, което е сравнително бързо. Давам пример при зареждане на 153 снимки, натоварването на процесора беше 48%(Ryzen 7 2700X) и използвана рам pamet 10,5Gb, като процеса отне повече от 15 мин. Та след като photoshop си свърши работата, най-вероятно ще има "празно" пространство около краищата на сглобената снимка. Това може да се премахне от функцията Crop в лявото меню на екрана, като е добре да се използва Original ratio, за да се избегнат странни форми на готовата снимка.
     Последната стъпка преди запазване на готовата снимка е да се изберат всички слоеве(ако не са) и в дясно на меню Layers, където пише Normal, да се избере Lighten. Така светлините от всички слоеве ще се съберат. 
     За удобство добавям клип на процеса.

Comments