Панорама - Как се прави?


  Има различни начини за заснемане на панорама. В единия случай, това се случва автоматично, чрез устройството, което използвате. Това може да бъде дрон, телефон, стабилизираща стойка за камера(примерно серията Osmo на DJI), 360 градусови камери и предполагам още много продукти на пазара. Другият случай, е когато заснемата ръчно панорамна снимка с фотоапарат(или друго), но и в двата варианта получавате по няколко снимки, които следва да бъдат сглобени в една панорамна.
    В този tutorial ще Ви запозная с това как да сглобите снимките си за сферична, хоризонтална и ръчна панорама, как да направите сферичната панорама в мини планета и как да качвате 360 градусови панорами във Facebook. Как се компилират снимките, ще покажа с две различни програми, а именно Adobe Lightroom и Windows Image Composite Editor(накратко ICE).
   Накратко за двата софтуера. Lightroom е платен софтуер, с който се обработват снимки в RAW формат, което позволява значително по-добри корекции по снимките ако се използва JPG или другите формати компресиращи снимките. Освен обработката на снимките, Lightroom има множество други полезни функции, като една от тях е сглобяването на панорами. Windows ICE е безплатен софтуер с една единствена функция, а именно да сглобява панорами. Този софтуер, за нещастие, е с прекратена поддръжка и последната версия е от 2015 година, но въпреки това винаги постигам положителен резултат с нея. При сравнение на програмите в качеството им на компилатор за панорами, единственият плюс на Lightroom пред ICE, е че при директна работа с RAW файл, може да генерирате снимка с пълната ѝ резолюция, докато при ICE резолюцията след използване на RAW  файловете, е съобразена с вградените в тях preview thumbnails(a тя е доста малка). Предимството на ICE пред Lightroom, е че е страшно лека програма по отношение на технически изисквания, има много повече опции за панорама(включително и ръчно сглобяване), много по-бързо обработва снимките и крайния резултат е еднакъв с този на Lightroom.
     

За по-бърза навигация, може да стигнете към съответния параграф в поста, като натиснете на търсения от Вас материал: 


*Описанията ще се повтарят до някаква степен, тъй като процеса е горе-долу еднакъв

   За да сглобите панорама, разбира се, Ви трябват достатъчен брой снимки, които да се припокриват поне на 25% една след друга. Това е в случай, че правите панорамата ръчно, при автоматична панорама от устройство, софтуерът си прави всичко.
     Преди да започнем със сферичните панорами, те изглеждат по този начин, ако са конфигурирани правилно(като не взимате небето от примера, който давам):
Бузлуджа. #небетоеthebest #камератанесниманагоре #соримотори


     За да създате сферична панорама(в моя случай е от дрон и е автоматична) в Lightroom, последователността на стъпките е следната: След като сте заредили снимките си, били те в RAW формат или JPG, може да ги обработите от полето в дясната страна на екрана или да използвате готов preset  с настройки. Моята стратегия в този случай, е да обработя първата снимка(или най-светлата от поредицата) и да копирам тези настройки към останалите снимки за панорамата. Това се прави като се маркират всички снимки и изберете снимката, от която искате да копирате настройките и след това натиснете бутона Sync. Тази операция е с цел да няма разминавания в цветове и осветености между отделните снимки. След като сте свършили тази операция, маркирате пак всички снимки за панорамата и с десен бутон избирате опцията Photo Merge и след това Panorama. Прозорецът, който ще излезе съдържа три режима за панорами - Spherical, Cylindrical и Perspective. Би трябвало програмата да ви генерира preview на панорамата за съответния режим, който се избрали, в този случай Spherical. Функцията Boundry Wrap e за това колко да ви изглади ъглите по панорамата и е въпрос на вкус, а функцията Auto Crop е за премахване на празните участъци покрай насложените снимки. След като всичко е заредено, остава единствено да натиснете бутона Merge. В зависимост от системните Ви показания, чакането да се сглоби панорамата може да е доста дълго, но след като евентуално се получи, избирате готовата снимка и с десен бутон давате на Export и си избирате име, място и прочие. Има и клип за улеснение, а от тук можете да се върнете към различните панорами.

    За да създате хоризонтална/вертикална панорама(в моя случай е от дрон и е автоматична) в Lightroom, последователността на стъпките е следната: След като сте заредили снимките си, били те в RAW формат или JPG, може да ги обработите от полето в дясната страна на екрана или да използвате готов preset  с настройки. Моята стратегия в този случай, е да обработя първата снимка(или най-светлата от поредицата) и да копирам тези настройки към останалите снимки за панорамата. Това се прави като се маркират всички снимки и изберете снимката, от която искате да копирате настройките и след това натиснете бутона Sync. Тази операция е с цел да няма разминавания в цветове и осветености между отделните снимки. След като сте свършили тази операция, маркирате пак всички снимки за панорамата и с десен бутон избирате опцията Photo Merge и след това Panorama. Прозорецът, който ще излезе съдържа три режима за панорами - SphericalCylindrical и Perspective. Би трябвало програмата да ви генерира preview на панорамата за съответния режим, който се избрали, в този случай е Spherical, защото начинът, по който снима дрона е такъв, но ако е ръчна панорама, би трябвало да използвате Cylindrical. Функцията Boundry Wrap e за това колко да ви изглади ъглите по панорамата и е въпрос на вкус, а функцията Auto Crop е за премахване на празните участъци покрай насложените снимки. След като всичко е заредено, остава единствено да натиснете бутона Merge. В зависимост от системните Ви показания, чакането да се сглоби панорамата може да е доста дълго, но след като евентуално се получи, избирате готовата снимка и с десен бутон давате на Export и си избирате име, място и прочие. Има и клип за улеснение, а от тук можете да се върнете към различните панорами.

     За да създадете сферична панорама(в моя случай е от дрон и е автоматична) в Windows ICE, последователността на стъпките е следната: В програмата избирате от кои снимки да бъде панорамата Ви, били те RAW или JPG, и след като се заредят избирате метода на сглобяване - автоматичен или ръчен. В 99%, при автоматичен режим, панорамата се сглобява правилно. Избирате стъпка 2 и софтуера ще сглоби панорамата. В тази стъпка можете да изберете вида на панорамата, ако ICE не я е разпознал такава, каквато трябва да бъде, а също така и да я завъртите спрямо вашите желания. В този случай автоматичната ориентация е правилна, както и изборът на панорама. В стъпка 3 се намира настройката за орязване на панорамата, като целта е да се премахнат празните участъци межди отделните снимки. В стъпка 4 са настройките за запаметяване, където задължително въвеждайте 100 като качество и след това Export to disk. Направил съм клип за улеснение, а от тук можете да се върнете към различните панорами.

     За да създадете мини планета в Windows ICE, последователността на стъпките е следната: В програмата избирате сними за сферична панорама(или подобна, но ефекта няма да е същия), били те RAW или JPG, и след като се заредят избирате метода на сглобяване - автоматичен или ръчен. В 99%, при автоматичен режим, панорамата се сглобява правилно. Избирате стъпка 2 и софтуера ще сглоби панорамата. В тази стъпка избирате режима на панорамата да бъде Stereographic. Така, панорамата ще бъде завъртяна по начин, по който ще можете да я наместите във формата на планета. В стъпка 3 се намира настройката за орязване на панорамата, като целта е да се премахнат празните участъци межди отделните снимки. В стъпка 4 са настройките за запаметяване, където задължително въвеждайте 100 като качество и след това Export to disk. Направил съм клип за улеснение, а от тук можете да се върнете към различните панорами.

     За да създадете хоризонтална/вертикална панорама(в моя случай е от дрон и е автоматична) в Windows ICE, последователността на стъпките е следната: В програмата избирате от кои снимки да бъде панорамата Ви, били те RAW или JPG, и след като се заредят избирате метода на сглобяване - автоматичен или ръчен. В 99%, при автоматичен режим, панорамата се сглобява правилно. Избирате стъпка 2 и софтуера ще сглоби панорамата. В тази стъпка можете да изберете вида на панорамата, ако ICE не я е разпознал такава, каквато трябва да бъде, а също така и да я завъртите спрямо вашите желания. В този случай автоматичната ориентация е правилна, както и изборът на панорама, тъй като начинът, по който снима дрона е такъв. В стъпка 3 се намира настройката за орязване на панорамата, като целта е да се премахнат празните участъци межди отделните снимки. В стъпка 4 са настройките за запаметяване, където задължително въвеждайте 100 като качество и след това Export to disk. Направил съм клип за улеснение, а от тук можете да се върнете към различните панорами.

     Не винаги софтуерът може автоматично да сглоби панорама. В такъв случай се обръщаме към опциите в менюто Camera Motion в Windows ICE и избираме подходящата. В този случай е Planar motion, защото по такъв начин е заснета панорамата. Трябва да вметна, че тук е нужно снимките да са наименовани в подходящ ред, в този случай последната беше първа и т.н. Избираме от опциите, колко реда и колони да са, а от долното меню, колко да е припокриването между снимките. След това в стъпка две, вече имаме изглед на готовата панорама, но единствено може да я завъртаме, тъй като вече е зададен модела на движение при снимките. В стъпка 3 се намира настройката за орязване на панорамата, като целта е да се премахнат празните участъци межди отделните снимки. В стъпка 4 са настройките за запаметяване, където задължително въвеждайте 100 като качество и след това Export to disk. Направил съм клип за улеснение, а от тук можете да се върнете към различните панорами.

     Нека се върнем към сферичните или 360 градусовите панорами. Обикновено се правят автоматично с устройство, тъй като е необходим голям набор от снимки направени под различни ъгли да се получат. За да покажете панорамата си във Facebook, Google или друго място, където ги поддръжат, е нужно да се спазят няколко правила. Първото и най-важно правило, е че панорамата трябва да е с отношение 2:1 на дължина към височина. Ако устройството Ви(или ако сте ентусиасти и сте успели да я направите на ръка) генерира готов файл и сте доволни от него, то той най-вероятно е с това отношение. Ако обаче това не е така и ви липсва част от панорамата(в най-честия случай това е небето) е нужно да си я добавите. При панорами направени с дрон, след ръчно сглобяване на снимките, небето липсва. С този проблем се справям като използвам GIMP, който е безплатен софтуер можещ да работи със слоеве. Реално, може да постигнете същото и с Paint, но играта ще е голяма.
     След като заредите панорамата си в GIMP, от меню Image избирате Canvas size и настройвате височината да е два пъти по малка от дължината на снимката Ви. След това от менюто Layers, избирате Create new from visible. След това с инструмента за взимане на цвят избирате подходящия цвят на небето от вашата панорама и с "кофата" оцветявате празния слой над снимката Ви. Нужно е да кажа, че при нощни снимки е много по лесно тъй като няма облаци, но ако има облаци, просто си копирайте небето и го добавете. След като е оцветено избирам инструмента за размазване и замазвам границата(да не си личи много...) и с инструмента за изостряне минавам пак през нея. Така при по отчетливо небе става малко по красиво. Вече готова, панорамата може да бъде запазена, но имайте в предвид, че Facebook има ограничения в размерите и може би ще трябва да я намалите от меню Image -> Scale Image до нещо, което Ви върши работа. Всичко това може да бъде направено и с други програми, всичко е въпрос на предпочитание. Има и клип за улеснение, а от тук можете да се върнете към различните панорами.

     След като имате панорама с правилен размер, за да я качите във Facebook, e нужно тя да бъде отчетена като такава. Това се получава, когато промените в Properties -> Details името на Camera и Camera model. Camera трябва да стане на RICOH, а Camera Model на RICOH THETA S. Това е камера, с която се правят 360 градусови снимки и Facebook ги разпознава като такива, а от тук можете да се върнете към различните панорами.



Това става под Windows. Ако не работи под други операционни системи или имате оригинален цял и готов файл на 360 градусова панорама от Вашето устройство, може да използвате интернет базиран Exif editor като този например https://www.imgonline.com.ua/eng/exif-editor.php . Така например, ако преценя, че готовата панорама от моя дрон ми харесва, а тя се генерира автоматично със съотношение 2:1, мога да я изтегля на телефона си и да използвам този сайт да коригирам данните за камерата. Може да видите процеса в клип, който направих, а от тук можете да се върнете към различните панорами.

     Така панорамата е готова за качване, в която и да е социална мрежа или сайт. Надявам се този tutorial да Ви е бил полезен и да е отговорил на всичките Ви въпроси. Ако не е успял, заповядайте в коментарите.

Comments