Timelapse - Как се прави?


     Видеата тип timelapse са много интересни. Това, което ги прави такива, е факта че за да се заснеме такъв отнема много време, през което в кадър се хваща много движение от различни обекти. В този пост, тип tutorial, ще ви обясня как се снима timelapse и как се обработва(или поне според мен).

     Идеята при заснемането на такова видео е да се направят много последователни снимки, които след това се съединяват в клип. По този начин всичко изглежда забързано, но пък се получават много ефектни кадри - движение на облачна маса, трафик, поток на хора и други. 
     Това видео е снимано с DJI Osmo Mobile 2, за което ще направя ревю някога в бъдеще. Та това устройство, има в приложението си опция за заснемане на timelapse и това е резултата. Timelapse може да се направи по стандартен начин с почти всяка една камера(стига да може да снима през интервал самостоятелно, ако няма вградена функция за timelapse), тъй като, както казах по-рано, това е поредица от снимки. За целите на това ревю, избрах да използвам дрона си, понеже е с добра камера и има функция за снимане през интервал.

     Преди да правя поредица от снимки(били те за timelapse или панорама) винаги избирам ръчни настройки на камерата, за да избегна разлики в осветеността на кадрите. След това, във функцията за снимане през интервал избирам желаното време. В моя случай минимума е пет секунди при заснемане в .DNG. При снимане през нощта избирам по-голям интервал в зависимост от времето за експозиция.
     Както казах по-горе, за да се заснеме timelapse отнема много време. Видеото на облачната покривка отне около 20 минути и е с продължителност 1 минута, а това зависи и от настройките за снимане. При дрона, 17 мин полетно време за снимки се равнява на около 5 секунди сглобено видео.

     За целта на tutorial-a, направих поредица от 129 снимки (щяха да са повече, но лястовиците станаха много нахални), които обработих базово (цветове, осветеност и т.н.). Това не е задължително, но крайният резултат е по-добър.
     Обработените снимки заредих в Photoshop с Load Files into Stacks, след като се изберат снимките, те се зареждат в прозореца и се натиска Ok. Избраните снимки ще се заредят в прозореца долу в дясно(това отнема малко време). След като се заредят, трябва да се отвори прозореца Timeline, което се прави от менюто Window. Маркирайте всички заредени снимки за timelapse-a и натиснете Create video timeline в прозореца, който отворихте преди малко. От бутона с четири хоризонтални черти в прозореца Timeline, изберете опцията Convert Frames -> Make Frames from Clips. Така заредените снимки се подреждат за изпълнение в последователност. На първата снимка натиснете бутона изглеждащ като летна и изберете New Video Group From Clips. След това отидете на прозореца долу в дясно и маркирайте отново всички снимки. От менюто Layer отидете на Arrange и натиснете върху Reverse. Това обръща посоката на изпълнение, защото тя първоначално е обратна. След като това е готово, натиснете отново на бутона с четири хоризонтални черти и кликнете върху Set Timeline Frame Rate. От тук избирате кадрите в секунда за крайното видео. Тази настройка много зависи от това колко кадри имате и през колко време е снимано, като колкото са повече кадрите в секунда, толкова по-бърз става клипът. Аз лично предпочитам 30 кадъра в секунда, за кадрите правени с дрона.
     Знам, че написано така, най-вероятно ще се измъчите, затова направих и видео на процеса по обработка.

     В това видео има и описание как се коригира стабилизацията на крайният продукт. Това е нужно при дроновете, тъй като дори и със стабилизация, пак има леко поклащане при вятър.
     Стабилизацията на видеото става много лесно с функцията Warp Stabilizer. Тя е от софтуер на Adobre, a именно Premiere Pro. Функцията има различни настройки, но за timelapse, открих че най-правилната(поне за мен) е No Motion. По този начин няма движение на картината, но за нещастие, някои сгради/обекти почват да "танцуват", както ще видите в клипа по-долу.
Видео без стабилизация

Видео със стабилизация

     Надявам се този tutorial да ви е бил полезен и с нови знания да правите превъзходни timelapse видеа. 

Comments